204608.
Sajian Ulam-ulaman
Pucuk paku, petai, daun pegaga, daun selum, daun kaduk, cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral, sebenarnya juga tinggi dari segi serat. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. Daun-daun tersebut boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak, pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang.
Hari Lebaran dan Majlis Keramaian
Norazima bt Safar.
204520.
Sajian Pilihan dan Manisan
Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah, dalca, ayam golek, pecal dan lain-lain. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang, nasi berlauk, nasi minyak, ayam percik dan lain-lain. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. Gulai lemak cili padi (ayam, ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan seperti laksa Penang, laksa Johor, pesembur, mi Siam dan lain-lain.
Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras, beras pulut dan ubi. Contohnya kuih seri muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi, talam keladi, cucur badak, kuih lapis, sagu gula Melaka, ketupat dan juga lemang. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan pada hari lebaran.