207160.
Bahan Utama Masakan
Bagi kaum Cina pula bahan utama dalam masakan mereka ialah bahan soya (tahu, taucu, kicap soya) cendawan, bunga lily, biji bijan dan lain-lain. Bahan ini kemudiannya akan diolah bersama rempah yang digunakan oleh orang Melayu seperti biji ketumbar, kayu manis dan sebagainya. Kebanyakan masakan Cina di negara kita ini, kebanyakan resipinya berasal dari Negara China. Contohnya, yong tau foo, char koay teow, dim sum dan lain-lain. Masakan ini telah diminati semenjak abad ke-18. Lok lok adalah satu-satu makanan Cina yang masih dijaja dan menjadi kegemaran kaum Cina. Lok lok atau dikenali dengan sate celup merupakan makanan ringan dari sayuran, daging dan makanan laut.
Masakan Nyonya
Goh Lih Ying.
206806.
Masakan nyonya adalah gabungan masakan orang Melayu dan Cina. Contoh masakan nyonya ialah bubur caca, ikan bakar dan air asam, nasi kerabu dan lain-lain.
Terdapat beberapa perbezaan antara nyonya Penang dan nyonya Melaka. Di antaranya ialah penggunaan cili, di mana masakan nyonya Penang agak pedas berbanding nyonya Melaka. Nyonya di Penang dipengaruhi oleh Thailand di mana penggunaan limau dan asam jawa agak ketara. Masakan nyonya di Melaka mempunyai banyak pengaruh Indonesia dan Melayu, contohnya gado-gado dan penggunaan santan dalam masakan mereka.
Makanan Pada Musim Perayaan Cina
Chai Moi Hui.
206703.
Tang Yuan
Kuih Bakul
Kuih Bulan
Kuih bulan ialah sejenis kuih Cina yang sering dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh.Kuih Bulan dibuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji buah teratai atau kacang merah atau dengan kuning telur masin di tengahnya.
Yee Sang
Yee Sang adalah salah satu makanan khas yang hanya disajikan pada perayaan Tahun Baru Imlek.Yee Sang terdiri daripada hirisan dan ikan(biasanya ikan salmon dan dicampur dengan sos plum.